دستور العمل انتقال انواع آبزیان

نویسنده: دکتر فوستر و دکتر اسمیت
مترجم: مهندس پژمان اسلامی

دستور العمل انتقال انواع آبزیان

شما پول و وقت پر ارزش خودتان را برای بررسی شرایط نگهداری گونه های مختلف صرف می کنید تا بتوانید در آکواریوم خود شرایط مناسب را برای زیست آنها فراهم کرده تا سرمایه خود را به خطر نیندازید پس مطمئناً باید در هنگام انتقال گونه های جدید به آکواریوم خود مراحل سازگاری را به درستی، با دقت و حوصله انجام دهید تا این سرمایه به خطر نیفتد.

هدف از انجام دستورالعمل انتقال

هدف و دلیل انجام دستوالعمل انتقال و سازگار کردن گونه های جدید با شرایط آکواریوم بسیار ساده است. آبی که ماهی ها و یا مرجان های خریداری شده در آن قرار داده شده است دارای دما، PH و شوری متفاوتی نسبت به آب آکواریوم شماست. ماهی ها و به خصوص بی مهرگان(از جمله مرجان ها) نسبت به تغییر پارامتر های آب بسیار حساس هستند پس دستوالعمل انتقال این اطمینان را به شما می دهد که فرایند سازگاری گونه های جدید با آکواریوم خود را به درستی انجام دهید.

در این مقاله دو روش برای انجام این کار را به شما آموزش می دهیم روش شناوری و روش قطره ای که روش پیشنهاد ما برای انتقال است، ولی قبل از آن لازم است سه مورد را به شما تذکر دهیم:

  • در هر شرایطی از این دستور العمل برای انتقال استفاده کنید. حتی اگر آبزی شما بی حرکت و مرده به نظر برسد چون با این روش احتمال بر گرداندن آن وجود دارد.
  • چراغ های آکواریوم و محیط را قبل از باز کردن جعبه حمل و حداقل تا مدت ۴ ساعت خاموش نگهدارید.
  • در صورتی که در آکواریوم خود از گونه های زیادی نگهداری می کنید بهتر است قبل از انتقال گونه جدید با قرار دادن آن در یک آکواریوم قرنطینه به مدت ۲ هفته از سلامت آن اطمینان حاصل کرده وضعیت تغذیه و رفتار آن را کنترل و بعد از آن به آکواریوم اصلی خود منتقل کنید.

روش شناوری

  • روشنایی آکواریوم خود را خاموش کنید

  • چراغ های محیطی که آکواریوم درون آن قرار گرفته را خاموش کرده و فقط کمترین مقدار روشنایی مورد نیاز جهت انجام عملیات را فراهم کنید. قبل از باز کردن درب جعبه حمل مطمئن شوید که هیچ نور مستقیمی به ماهی نمی رسد زیرا می تواند باعث بروز استرس شدید در ماهی شما شود.

  • پلاستیک در بسته حاوی آبزی جدید را به مدت ۱۵ دقیقه بر روی سطح آب به صورت شناور قرار دهید. به هیچ عنوان در این زمان درب کیسه را باز نکنید. این مرحله باعث می شود دمای آب درون کیسه با دمای آب آکواریوم شما یکسان شود. (شکل A)

  • بعد از گذشت ۱۵ دقیقه درب کیسه را باز کنید. (شکل B)

  • لبه های کیسه را به اندازه ۳ سانتی متر به سمت بیرون برگردانده و یک حلقه را در اطراف کیسه به وجود آورید (شکل C) این حلقه با کمک هوای درونش به شما در شناور نگهداشتن کیسه بر روی سطح آب کمک می کند. در صورتی که وزن پلاستیک زیاد باشد و امکان شناور شدن آن وجود نداشته باشد می توانید به کمک یک گیره لبه پلاستیک را به لبه آکواریوم متصل کنید.

  • به اندازه نصف فنجان کوچک از آب آکواریم را درون کیسه بریزید. (شکل D)

  • مرحله شش را هر ۵ دقیقه یکبار تکرار کنید تا کیسه از آب پر شود.

  • کیسه را از آکواریوم خارج کرده و نصف آب آن را در سطل جداگانه ای خالی کنید. (شکل E)

  • کیسه را دوباره بر روی آب شناور کرده و دوباره هر ۵ دقیقه یکبار نصف فنجان از آب آکواریوم را درون کیسه ریخته تا پر از آب شود.

  • حال می توانید به کمک یک تور ماهی گیری ماهی را از داخل کیسه پلاستیکی خارج کرده و در آکواریوم رها کنید و یا با نگهداستن درب پلاستیک آب آن را در داخل ظرف دیگری به طور کامل خالی کرده و بعد ماهی درون کیسه را در داخل آکواریوم رها کنید. (شکل F)

  • دقت کنید به هیچ عنوان آب کیسه ی حمل ماهی را درون آکواریوم خود نریزید.

روش قطره ای

این روش بسیار پیشرفته تر از روش قبل است و برای انتقال گونه های بسیار حساس مثل انواع مرجان ها، میگوها، ستاره های دریایی و زمرد ماهیان قابل استفاده است. شما به یک شلنگ هوا، یک وزنه پلاستیکی یا بادکش برای متصل نگهداشتن شلنگ به شیشه، یک شیر پلاستیکی کوچک (اختیاری) و یک ظرف با ظرفیت ۱۰ تا ۲۰ لیتر که از آن فقط برای مصارف آکواریومی استفاده می شود نیاز دارید (می توانید از سطل های نگهداری نمک مخصوص آکواریوم استفاده کنید) اگر در حال انتقال چندین گونه هستید باید از ظروف جدا گانه استفاده کنید.

  • روشنایی آکواریوم خود را خاموش کنید.

  • چراغ های محیطی که آکواریوم درون آن قرار گرفته را خاموش کرده و فقط کمترین مقدار روشنایی مورد نیاز جهت انجام عملیات را فراهم کنید. قبل از باز کردن درب جعبه حمل مطمئن شوید که هیچ نور مستقیمی به ماهی نمی رسد زیرا می تواند باعث بروز استرس شدید در ماهی شما شود.

  • پلاستیک در بسته حاوی آبزی جدید را به مدت ۱۵ دقیقه بر روی سطح آب به صورت شناور قرار دهید. به هیچ عنوان در این زمان درب کیسه را باز نکنید. این مرحله باعث می شود دمای آب درون کیسه با دمای آب آکواریوم شما یکسان شود. (شکل A)

  • بعد از گذشت ۱۵ دقیقه توسط قیچی درب پلاستیک را از زیر محل بسته شدن آن بریده و درب کیسه را باز کنید. (شکل B)

  • با دقت و به آرامی کل محتویات کیسه پلاستیکی را به همراه آب درون ظرف مناسبی که در نظر گرفته اید خالی کنید. (شکل G) مطمئن شوید که گونه های حساس مثل انواع بی مهرگان به هیچ عنوان در مجاورت هوا قرار نمی گیرند. با توجه به مقدار آب درون کیسه و اندازه ظرف انتقال شاید لازم باشد که به کمک یک پایه کوچک ظرف خود را در زاویه ۴۵ درجه قرار دهید. (شکل H)

  • از شلنگ هوایی خود برای ایجاد یک سیستم سیفون آب قطره ای از آکواریوم اصلی به سطل استفاده کنید. برای هر سطل نیاز به یک شلنگ هوایی مجزا دارید. می توانید با زدن چند گره در طول شلنگ هوایی خود و یا به کمک یک شیر پلاستیکی میزان جریان آب را کنترل کنید (شکل I) می توانید از یک نگهدارنده شلنگ هوایی و یا وزنه کوچک برای نگهداشتن شلنگ هوایی در آکواریوم استفاده کنید.

  • جریان آب را برقرار کرده و به کمک شیر و یا گره های ایجاد شده جریان را با سرعت ۲ تا ۴ قطره در هر ثانیه از آکواریوم به درون سطل بر قرار کنید. (شکل J)

  • وقتی اندازه آب در سطل دو برابر شد لازم است نصف آب را خارج کرده و دور بریزید و عملیات را تا دوبرابر شده مقدار آب در سطل ادامه دهید این کار ممکن است در حدود یک ساعت زمان ببرد.

  • در این زمان شما آماده هستید که گونه جدید را به آکواریوم منتقل کنید. اسفنج ها، صدف ها، مرجان ها (بخصوص گورگانیاها و مرجان های نرم)، برخی از ستاره های دریایی و توتیا ها نباید به هیچ عنوان در مجاورت هوا قرار بگیرند پس با دقت تمام لازم است توسط یک ظرف کوچک آنها را از درون سطل به همراه مقدار آب لازم برای جابجایی به نحوی که تمام قسمت های آنها درون آب باشد خارج کرده و با وارد کردن ظرف به درون آب آکواریوم آنها را به آکواریوم منتقل کنید وارد شدن این مقدار آب (که بخش بیشتر آن آب آکواریوم شماست) به آکواریوم مشکلی را ایجاد نمی کند. نکته مهم این است که به هیچ عنوان قسمت های نرم مرجان های زنده را با دست لمس نکید.

نکته: بیشتر بی مهرگان، مرجان ها و گیاهان دریایی نسبت به تغییرات شوری بسیار حساس تر از ماهی ها هستند. برای نگهداری از آنها لازم است شوری آب آکواریوم شما بین ۱.۰۲۳ تا ۱.۰۲۵ تنظیم شده باشد. برای تنظیم و کنترل میزان شوری می توانید از چگالی سنج ها و یا رفرکتومتر ها استفاده کنید.

قوانین مهم

  • صبور باشید- به هیچ عنوان مراحل مربوط به سازگاری را با عجله و بی حوصله انجام ندهید. شاید بیشترین زمان لازم برای انجام این عملیات ۱ ساعت باشد.
  • تمام مراحل مربوط به سازگاری مو به مو اجرا کنید حتی اگر گونه جدید مرده به نظر برسد. بعضی از ماهی ها و بی مهرگان در طول زمان جابجایی در این وضعیت قرار می گیرند و اصولا زمانی که مراحل سازگاری را انجام می دهید دوباره فعال شده و می توانید آنها را به آکواریوم خود وارد کنید.
  • به هیچ عنوان یک سنگ هوا را در داخل کیسه گونه جدید قرار ندهید. این کار می تواند باعث افزایش شدید PH و افزایش میزان سمیت آمونیاک شود و آسیب های جبران ناپذیری را به ماهی یا بی مهره شما وارد کند.
  • چراغ های آکواریوم خود را برای مدت حداقل ۴ ساعت بعد از انجام عمل انتقال خاموش نگهدارید تا گونه جدید بتواند بهتر خود را با شرایط جدید انتباق دهد.
  • بیشتر بی مهرگان، مرجان ها و گیاهان دریایی نسبت به تغییرات شوری بسیار حساس تر از ماهی ها هستند. برای نگهداری از آنها لازم است شوری آب آکواریوم شما بین ۱.۰۲۳ تا ۱.۰۲۵ تنظیم شده باشد.
  • اسفنج ها، صدف ها، مرجان ها (بخصوص گورگانیاها و مرجان های نرم)، برخی از ستاره های دریایی و توتیا ها نباید به هیچ عنوان در مجاورت هوا قرار بگیرند.
  • در بعضی موارد ممکن است عضو جدید آکواریوم شما توسط ساکنان قبلی آکواریوم مورد آزار قرار بگیرند در این صورت سه راه حل در اخیتار دارید:
    • راه حل اول: گونه های مهاجم را با تور گرفته و برای چند ساعت درون یک سبد پلاستیکی که بر روی سطح آب به صورت شناور قرار دادید بگذارید تا ماهی جدید بتواند خود را با شرایط آکواریوم سازگار کرده و محل مناسب را برای پنهان شدن پیدا کنید توجه داشته باشید که هیچ گاه گونه جدید را درون سبد قرار ندهید چون این گونه جدید است که لازم است با شرایط آکواریوم آشنا شود.
    • راه حل دوم: می توانید یک توری پلاستیکی مناسب با اندازه مقطع آکواریوم خود تهیه کنید و ماهی های مهاجم را برای چندین ساعت در بخشی از آکواریوم قرار داده و به کمک این توری فضای آکواریوم را به دوقسمت تقسیم کنید و ماهی جدید را در قسمت دیگر قرار دهید و بعد از اینکه این ماهی با شرایط و محیط آکواریوم آشنا شد توری پلاستیکی را از آب خارج کنید.
    • راه حل سوم: تغییر دکوراسیون
  • بعضی از مرجان ها در هنگام جابجایی مخاطی از خود ترشح می کنند که می تواند برای آب آکواریوم شما مشکلاتی را به وجود آورد از این رو بعد از انجام عمل سازگاری مرجان را از قسمت سخت آن گرفته وبدون اینکه به قسمت نرم و گوشتی مرجان دست بزنید آن را در آب تکان دهید تا تمام این مخاط از روی آن پاک شود و بعد آن را به آکواریوم خود وارد کنید. در ضمن بعضی از مرجان ها ممکن است تا چندین روز پلیپ های خود را در آکواریوم جدید باز نکنند باید به آنها زمان دهید تا با شرایط جدید خو بگیرند.

مــــــوارد مـــرتــــبــــــط

کــلــمات کـلیــدی

نظـرات کاربـران

احد باطبی (1396/10/12  20:23): 0+

بسیار آموزنده بود ، سپاس

شما نیز می توانید نظر خود را در اینجا ثبت کنید.

متن نظر شما:
ثــــبــــت